Motion för mission

Efter 2020 års Vasalopp har jag fått frågan flera gånger om jag var med och åkte.

- Nej, som väl är var jag inte anmäld, har jag svarat. Det fanns ju ingen snö att träna på.

De som frågar vet väl att jag ibland åkt i Vasaspåret och att detta har gett en hel del sponsorpengar till vår mission. Dock inte detta år.

Däremot kan jag berätta om det senaste exemplet på en liknande satsning. Sommaren 2019 paddlade vi i Bengtsfors Kanot-Maraton med ett stafettlag som hette Pastorerna. Evangelisten och entreprenören Urban Widholm såg till att vårt paddlande gav pengar till organisationen ”Rätt till tro”, som stöttar asylsökande som kämpar för sin tro.

I stafettlaget var vi tre pastorer; Lennart Åkerlund, Sven Öhrman och jag. Niklas Piensoho skulle egentligen också ha deltagit, men var tvungen att resa till Afrika på tjänsteuppdrag den veckan. Därför hoppade Öhrmans son Philip in och räddade laget.

Som kuriositet kan jag nämna hur det gick för laget. Arrangörerna hade delat in de flera hundra paddlarna i så många olika klasser så det visade sig att vi var det enda laget i klassen Stafett-kajak-motionär. Så vi vann vår klass! Till publikens muntra jubel fick vi kliva upp på segerpallen.

Motion för mission

Lennart Åkerlund, Philip och Sven Öhrman och jag på segerpallen.

Idén med att delta i motionslopp och samtidigt utmana folk till sponsring för missionen kommer från pingstpastorn Lars Gustaf Ericsson. En lysande idé! Jag tände på den direkt. Under flera år åkte jag Vasaloppets Öppet Spår med många sponsorer i ryggen. Tanken var att sponsorerna lovade en viss summa för varje kilometer jag klarade av. Många gav löften. Från 2:- till 10:- per kilometer.
Eftersom loppet är 90 kilometer så betydde resultatet mycket pengar till missionen. Ofta gällde insamlingarna hjälp till Kongo.

 

Vasaloppet, Carl-Olof Hultby

I Vasa-spåret för missionen.


Senare kom Evangelisternas lag igång på Vasa-Stafetten. Samma insamlingsidé med mycket gott resultat. Många ville stötta oss och pengarna gick ofta till de kristna fotbollsläger som kollegan Göran Holmberg var med och arrangerade bland utsatta barn i Ryssland. Det kändes meningsfullt att få dra in medel till detta viktiga arbete. Samtidigt hade vi väldigt roligt tillsammans, och i spåret. Vi deltog fem år i rad. För det mesta bestod laget av Tomas Hammar, Pär Alfredsson, Anders Marklund, Göran Holmberg och jag. Två ersättare har hoppat in vid varsitt tillfälle; Ola Strand från Smögen och min son Erik. Mats Gunnarsson följde oss som chaufför och serviceman.

Motion för mission

Laget vid starten i Sälen; jag, Tomas Hammar, Pär Alfredsson, Anders Marklund och Göran Holmberg
Foto Mats Gunnarsson


Håll utkik! Rätt som det är gör vi något liknande igen, på skidor, i kajak eller på annat sätt. Då kan du få sponsra oss till glädje för missionen!